Tarta z masą orzechową i migdałami



Ostatnio naszła mnie ochota na robienie tart. Zrobiłam już kilka standardowych przepisów, ale jako  że nie lubię robić tego samego dwa razy, stwierdziłam że trochę pokombinuję. I tak oto powstała tarta z masą orzechową i migdałami. Obawiałam się, że przez dodanie masy kajmakowej będzie zbyt słodka, ale szczęśliwie prażone migdały idealnie równoważą tą słodycz.
Składniki

Spód:
  • 125 g mąki pełnoziarnistej
  • 125 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
Masa:
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g masy kajmakowej o smaku orzechowym
  • 150 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 2 jajka
Dodatki:
  • 100 g płatków migdałowych
Sprzęt:
  • forma do tarty o średnicy 24 cm
  • folia spożywcza
  • sucha fasola jaś lub kulki obciążające do ciasta
  • patelnia

Wykonanie

Ciasto kruche:


Obydwie mąki przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę masło, cukier i sól. Ucieramy między palcami do momentu aż powstaną okruchy ciasta. Następnie dodajemy jajka i ugniatamy do momentu powstania gładkiej masy. Z masy formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę.

Po upływie godziny nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Formę na tartę (średnica 24 cm) smarujemy masłem. Wyjmujemy kulę ciasta z lodówki, rozpłaszczamy delikatnie i wałkujemy, tak aby miało grubość około 0,5 cm. Po rozwałkowaniu ciasta przekładamy je do formy, może się delikatnie rozrywać, nie należy się tym specjalnie przejmować, po ułożeniu w formie można będzie je posklejać. Dopasowujemy ciasto do formy i wystającą poza nią część odcinamy (ja z pozostałego ciasta robię ciasteczka lub wykorzystuję je do zrobienia małych tartaletek, ciasta wystarcza na jeszcze 3 sztuki dla formy o średnicy 12 cm). Powinno wyglądać mniej więcej tak:



Na ciasto kładziemy papier do pieczenia, na który następnie wysypujemy suchą fasolę jaś (tak żeby przykryła całą powierzchnię ciasta) lub jeżeli mamy specjalne kulki obciążające ciasto. Następnie wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Podczas pieczenia ciasta możemy przejść do przygotowania masy orzechowej, którą wylejemy na ciasto po jego upieczeniu. Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto, usuwamy obciążenie i wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut, tak aby nabrało kruchości i się delikatnie przyrumieniło. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto i będziemy je uzupełniać masą orzechową, także nie ma potrzeby wyłączania piekarnika, można delikatnie skręcić temperaturę do 180 stopni.

Masa orzechowa:
Do miski włożyć ser mascarpone, masę kajmakową orzechową, jogurt naturalny i jajka. Całość wymieszać lub delikatnie zmiksować do połączenia składników, tak aby powstała jednolita masa bez grudek. Będzie miała lejącą konsystencję. Jeżeli zostanie nam trochę masy możemy ją wykorzystać do małych tartaletek i poeksperymentować trochę z dodatkami :).

Pieczenie:
Masę delikatnie wlewamy "do" ciasta, tak aby była nieco pod jego brzegiem. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez około 15 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy tartę z piekarnika, masa będzie miała konsystencję budyniu.


Dodatki:
Na delikatnie rozgrzanej patelni prażymy płatki migdałowe, do momentu aż się delikatnie zarumienią. Może się zdarzyć, że mniejsze kawałki się przypalą, należy je wtedy usunąć przed wysypaniem na tartę. Uprażonymi migdałami dosyć gęsto pokrywamy tartę i wstawiamy ją do lodówki do ostudzenia.



Całość prezentuje się pysznie i idealnie pasuje do porannej kawy :)