Ciasto marchewkowe



Dzisiaj naszła mnie ochota na jakieś lekkie ciasto, bez dodatków różnych kremów, polew itp. W lodówce na wykorzystanie czekały marchewki. Zatem padło na ciasto marchewkowe :).

Składniki

  • 5 marchewek
  • orzechy, figi, daktyle
  • 4 jajka
  • 150 ml oleju
  • 150g miodu
  • 150 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatki:
  • masło do posmarowania tortownicy
  • wiórki kokosowe
Sprzęt:
  • tortownica 26 cm
Wykonanie


Nastawiamy piecyk na 180 stopni.

Marchewki ścieramy na tarce z drobnymi oczkami. Orzechy, figi i daktyle (lub inne bakalie, które mamy) kroimy/siekamy.
Do miski wlewamy miód i następnie wbijamy jajka (powinny być w temperaturze pokojowej). Ubijamy przez około 3 minuty, pojawi się lekka piana, ale masa będzie rzadka. 


Dodajemy ekstrakt z wanilii. Następnie cały czas miksując (ja ustawiłam średnią prędkość) wlewamy olej. Dalej przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Podczas dosypywania mieszanki z mąką masa powinna zgęstnieć. 
Po uzyskaniu gładkiej masy możemy odstawić mikser, nie będzie nam już potrzebny. Przesypujemy pokrojone bakalie oraz starte marchewki i mieszamy łyżką lub trzepaczką do połączenia składników. 


Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy wiórkami kokosowymi. 


Przelewamy masę i wstawiamy do piecyka na około 40-45 minut. 


Przed wyjęciem dla pewności sprawdzamy patyczkiem, czy masa się nie lepi. Wyjmujemy z piecyka, czekamy do ostudzenia i możemy się delektować pysznym, lekkim i nie za słodkim ciastem.