Babeczki z białek


Zawsze zastanawiam się co zrobić z białkami, które zostają po robieniu np. kruchego ciasta drożdżowego. Jako, że w lodówce było kilka składników, które należało wykorzystać stwierdziłam, że idealnie się nadadzą do babeczek. 
Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju
  • 4 białka
  • 3 łyżki dżemu
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 6 małych łyżeczek dżemu (jedna na babeczkę)
Sprzęt:
  • papilotki
  • mikser
  • opcjonalnie - blacha do muffinów

Wykonanie:

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.

Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, podczas ubijania dodajemy cukier. Po ubiciu piany możemy odłożyć mikser, pozostałe składniki można wymieszać łyżką lub trzepaczką. Do piany dodajemy przesianą mąkę, olej, dżem, ekstrakt z wanilii i mieszamy delikatnie do połączenia składników. W masie nie powinno być grudek z mąki.

Masę przekładamy do papilotek. Po nałożeniu do wszystkich na środek kładziemy po łyżeczce dżemu.



Nie należy zbyt długo czekać pomiędzy nałożeniem dżemu, a wstawieniem do piecyka, ponieważ wtedy dżem opadnie na dno, a jeżeli wstawimy je w miarę szybko do piecyka nadzienie utrzyma się blisko powierzchni babeczki.