Placki cynamonowe


Rzadko kiedy jem śniadanie na słodko, ale czasem jednak nachodzi ochota na lekką odmianę. Placuszki są mega szybkie w przygotowaniu i smakują wyśmienicie, cynamonowa nuta doskonale wpływa na poprawę nastroju.

Składniki

Masa:

  • Szklanka mąki
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • Łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • Szczypta soli
  • 35 g roztopionego masła


Dodatki:

  • Dżem

Sprzęt:

  • Miska
  • Trzepaczka
  • Mały garnek
  • Patelnia

Wykonanie

Masło roztapiamy w garnuszku. Jajko roztrzepujemy.
Do miski wkładamy wszystkie sypkie składniki i mieszamy. Następnie dodajemy wszystkie mokre składniki i mieszamy do połączenia, masa nie będzie lejąca, ale też nie będzie bardzo gęsta.


Rozgrzewamy patelnię. Następnie nakładamy po łyżce masy zachowując delikatne odstępy. Smażymy do momentu aż zaczną pojawiać się bąbelki na powierzchni placków.


Wtedy przewracamy na drugą stronę. 


Placki można podawać z dżemem, miodem lub ze szklanką mleka :) jak kto woli, nie są przesadnie słodkie. Najlepiej jeść na ciepło, później stają się nieco suche.