Potrawka z cukinii



Cukinia jest jednym z moich ulubionych warzyw. Uwielbiam ją jeść grillowaną, w formie placków, czy też właśnie jak w przypadku tego przepisu w formie potrawki. Ogromną zaletą potrawy jest to, że całkiem szybko się ją przygotowuje, a jest baaardzo pożywna i przede wszystkim przepyszna :).
Składniki:

  • duża cukinia
  • jedna cebula
  • 5 pomidorów
  • 10 pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g makaronu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • chilli
  • olej
Dodatki:
  • jogurt grecki
  • ser tarty
Sprzęt:
  • blender
  • garnek
  • patelnia


Wykonanie:

Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki, następnie pokroić w kostkę (nie musi być specjalnie drobna) i poddusić w garnku (można przyprawić solą, pieprzem odrobiną chilli), aż zacznie się robić "papka". Dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego.



Pomidory należy mieszać od czasu do czasu. Podduszone pomidory wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania sosu, nie muszą być zmiksowane na gładko.


Pieczarki kroimy w talarki, cebulę i cukinię w kostkę.



Na patelnię z rozgrzaną odrobiną oleju wrzucamy cebulę, podsmażamy do zeszklenia i dodajemy pieczarki. Pieczarki z cebulą smażymy do miękkości.


Następnie dodajemy cukinię i podsmażamy do miękkości. Całość przekładamy do garnka z sosem pomidorowym i dusimy chwilę, w czasie gotowania makaronu.

Makaron w zależności od upodobania możemy wymieszać z warzywami, lub nakładać osobno do talerza i dopiero wtedy przekładać do niego warzywa. Ja lubię całość wymieszać w garnku :).

Po nałożeniu możemy do smaku dołożyć łyżkę jogurtu greckiego lub jeżeli ktoś woli posypać startym serem żółtym.