Tarta kokosowa



Na Dzień Mamy postanowiłam upiec tartę kokosową. Ze względu na brak wielu dodatków jest to bardziej serniko-tarta z dużą ilością kokosa. Dla nadania jej bardziej wyjątkowego wyglądu udekorowana została kruchymi ciasteczkami w kształcie serc. Tarta nie jest specjalnie słodka, ale smakuje doskonale.


Składniki

Spód:
  • 125 g mąki pełnoziarnistej
  • 125 g mąki jaglanej
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
Masa:
  • 250 g serka mascarpone
  • 75 g białej czekolady
  • 2 jajka
  • 100 g wiórków kokosowych
  • łyżeczka ekstraktu kokosowego
  • opcjonalnie: woda z kokosa
Sprzęt:
  • forma na tartę
  • miska
  • mikser/ubijaczka

Wykonanie

Ciasto kruche:


Obydwie mąki przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę masło, cukier i sól. Ucieramy między palcami do momentu aż powstaną okruchy ciasta. Następnie dodajemy jajka i ugniatamy do momentu powstania gładkiej masy. Z masy formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę.

Po upływie godziny nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Formę na tartę (średnica 24 cm) smarujemy masłem. Wyjmujemy kulę ciasta z lodówki, rozpłaszczamy delikatnie i wałkujemy, tak aby miało grubość około 0,5 cm. Po rozwałkowaniu ciasta przekładamy je do formy, może się delikatnie rozrywać, nie należy się tym specjalnie przejmować, po ułożeniu w formie można będzie je posklejać. Dopasowujemy ciasto do formy i wystającą poza nią część odcinamy (ja z pozostałego ciasta robię ciasteczka, w tym przypadku wycięłam różnej wielkości serduszka, które następnie umieściłam na tarcie lub wykorzystuję je do zrobienia małych tartaletek, ciasta wystarcza na jeszcze 3 sztuki dla formy o średnicy 12 cm). Powinno wyglądać mniej więcej tak:



Na ciasto kładziemy papier do pieczenia, na który następnie wysypujemy suchą fasolę jaś (tak żeby przykryła całą powierzchnię ciasta) lub jeżeli mamy specjalne kulki obciążające ciasto. Następnie wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Podczas pieczenia ciasta możemy przejść do przygotowania masy orzechowej, którą wylejemy na ciasto po jego upieczeniu. Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto, usuwamy obciążenie i wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut, tak aby nabrało kruchości i się delikatnie przyrumieniło. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto i będziemy je uzupełniać masą orzechową, także nie ma potrzeby wyłączania piekarnika, można delikatnie skręcić temperaturę do 180 stopni.

Masa:

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W misce umieszczamy serek mascarpone, jajka oraz rozpuszczoną czekoladę i ekstrakt kokosowy. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy, następnie dodajemy wiórki kokosowe oraz wodę z kokosa i ponownie mieszamy.



Pieczenie:

Masę przekładamy do wcześniej upieczonego ciasta kruchego. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 20-25 minut.



Po tym czasie wyjmujemy tartę z piecyka i dekorujemy upieczonymi wcześniej ciasteczkami.


Po ostudzeniu ciasteczka możemy dodatkowo udekorować zabarwionym lukrem.