Babeczki z truskawkami


Sezon truskawkowy w pełni, aż żal nie skorzystać i nie zrobić z nich czegoś pysznego. Rzadko decyduję się na pieczenie ciast z owocami w środku, ale ostatnio zaczęłam zmieniać swoje podejście. Po oswojeniu z szarlotką przyszedł czas na babeczki z truskawkami...:)


Składniki

Ciasto:
  • 240 g mąki orkiszowej
  • 250 g truskawek + kilka truskawek do ułożenia na wierzchu
  • 100 g ksylitolu
  • 70 g płatków gryczanych
  • 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • Szklanka mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
Wszystkie naturalne i zdrowe produkty (mąka orkiszowa, płatki gryczane, ksylitol, olej kokosowy) można znaleźć w sklepie www.naturalniezdrowe.com.pl

Dodatki:

  • Cukier puder - dla chętnych :)
Sprzęt:
  • Miska
  • Małe miseczki na składniki
  • Trzepaczka
  • Papilotki na babeczki
Wykonanie

Olej kokosowy rozpuszczamy i przelewamy do miseczki, tak aby trochę przestygł.


Truskawki kroimy w kostkę, nie muszą być pokrojone bardzo drobno, wszystko w sumie zależy od naszych preferencji. Przygotowujemy resztę składników.


Piekarnik nastawiamy na 190 stopni.

Do jednej miski przesypujemy suche składniki i dobrze mieszamy. W drugiej misce umieszczamy mokre składniki i również dobrze mieszamy do ich połączenia. Po wymieszaniu mokre składniki dodajemy do miski z suchymi i mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy pokrojone truskawki i delikatnie mieszamy.


Do przygotowanych papilotek przekładamy masę. Nieco poniżej brzegu, ponieważ babeczki urosną. Na wierzchu układamy kawałki pokrojonych truskawek.Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut w przypadku mniejszych papilotek i 25-30 w przypadku większych, takich jak ja użyłam. 



Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem, ale i bez smakują doskonale.



Truskawkowe pole & naturalnie zdrowe