Sałatka z ciecierzycą i bobem


Z serii wiosenno-letnie sałatki. Jeszcze jedna propozycja orzeźwiającej sałatki idealnej na przekąskę w trakcie pracy lub dodatek do obiadu.
Składniki

Sałatka:
  • Puszka cieciorki gotowanej na parze Bonduelle
  • Szklanka ugotowanego i obranego ze skórek bobu
  • Żółta papryka
  • Zielony ogórek
  • Młoda cebulka
  • Kilka kawałków fety
  • Odrobina szczypiorku
  • Świeża natka pietruszki (ilość w zależności od upodobań)
  • Limonka
Dodatki:
  • Bazyliowa oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz
Sprzęt:
  • Miska
  • Nóż
  • Deska do krojenia
Wykonanie

Przygotowujemy wszystkie składniki potrzebne do sałatki.
Ja do sałatki wykorzystuję fetę kupioną podczas wypadu w Bieszczady u rodowitego Greka i z niej też wykorzystuję zalewę (oliwę) bazyliową, ale zwykła oliwa z oliwek z dodatkiem przypraw będzie równie dobra.


Ogórka, paprykę, cebulkę kroimy w kostkę. W przypadku cebulki kostka powinna być drobna, natomiast do pozostałych warzyw w zależności od upodobań. Natkę pietruszki i szczypiorek siekamy.
Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy do nich wyciśnięty sok z limonki, łyżkę oliwy bazyliowej oraz przyprawy. 


Całość mieszamy i gotowe. Najlepiej smakuje jak ma szansę się przegryźć, czyli po kilku godzinach od przygotowania.


Bardzo dużo ciekawych pomysłów na wykorzystanie warzyw w naszym codziennym menu można znaleźć na stronie: www.warzywneinspiracje.pl/