Sałatka z czerwoną fasolą i kukurydzą z chilli


Wiosenno-letni sezon sprawia, że mamy ochotę na dużo lżejsze i orzeźwiające posiłki. Idealnym dodatkiem do tego typu posiłków są pełne witamin sałatki warzywne. Orzeźwienie zyskujemy zastępując cięższe sosy, sokiem z limonki lub cytryny. Dodatkową wartością dodaną jest to, że przygotowanie takiej sałatki zajmuje dosłownie 5 minut :).
Składniki

Sałatka:
  • 2/3 puszki czerwonej fasoli gotowanej na parze Bonduelle
  • Kukurydza złocista z chilli Bonduelle
  • 1/2 Avocado
  • 1/2 żółtego pomidora (lub kilka sztuk żółtych pomidorków koktajlowych)
  • 5-6 czerwony pomidorków koktajlowych
  • Młoda cebulka
  • Limonka
  • Świeża natka pietruszki
Dodatki:
  • Bazyliowa oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz
Sprzęt:
  • Miska
  • Nóż
  • Deska do krojenia
Wykonanie

Przygotowujemy wszystkie składniki potrzebne do sałatki.


Avocado kroimy na pół i obieramy ze skórki. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę, cebulkę w drobną kostkę. Natkę siekamy. Wrzucamy do miski, dodajemy czerwoną fasolę oraz kukurydzę z chilli. 

Wyciskamy sok z limonki i dodajemy go do sałatki razem z łyżką oliwy z oliwek. Solimy i pieprzymy do smaku, całość delikatnie mieszamy. Dekorujemy natką pietruszki.


Bardzo dużo ciekawych pomysłów na wykorzystanie warzyw w naszym codziennym menu można znaleźć na stronie: www.warzywneinspiracje.pl/