Ciastka bananowe


Banany to owoc, który towarzyszy mi codziennej diecie praktycznie cały czas. Jedzony solo, w koktajlu owocowym, jako baza do ciasta. Ostatnio wypróbowałam przepis na ciasteczka bananowe. Są przepyszne i uwaga... bardzo sycące, także niewielka ich ilość zaspokoi głód na dłuższą chwilę.
Składniki

Masa:
  • 3 banany + pół banana do dekoracji
  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka oleju koksowego
  • 3 daktyle namoczone w wodzie lub łyżka miodu
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki cynamonu
  • odrobina ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
Sprzęt:
  • Blender lub widelec :)
  • Miska
  • Papier do pieczenia
  • Blacha
Wykonanie

Piecyk nastawiamy na 180 stopni.
Daktyle kroimy w kosteczkę. Banany rozgniatamy widelcem (lub blendujemy), dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli korzystamy z blendera możemy wszystkie składniki od razu umieścić w misce, w przypadku rozgniatania widelcem jednak wygodniej będzie podzielić łączenie składników na dwa etapy.

Masa będzie dość gęsta, więc można ją wyrobić rękoma. 

Po wymieszaniu formujemy kulki z masy, średnica kulki około 3-4 cm, ale można zrobić i większe :).
Kulki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, następnie je rozpłaszczamy, tak aby ciastko miało około 1 cm wysokości. 

Na wierzchu każdego ciasteczka układamy plasterki banana. Ciastka specjalnie nie powiększą swojej objętości, także spokojnie można je układać blisko siebie.

Wstawiamy do piekarnika na około 20 - 25 minut. Po tym czasie wyłączamy piecyk i ciastka zostawiamy w nim do wystygnięcia.