Ciasto bananowe


I znowu banan! Banan idealnie zastępuje konieczność dodawania dużej ilości mąki do ciasta (tak samo mamy ze wszystkimi ciastami na bazie warzyw - np. cukinii, czy buraka). To ciasto jest przepyszne, delikatnie słodkie - od miodu i żurawiny - idealne do porannej kawy zbożowej. Pyszne zarówno jeszcze trochę ciepłe jak i po wychłodzeniu w lodówce.

Składniki

Ciasto:
  • 3 banany 
  • 2 łyżki kakao
  • 150 g mąki kokosowej
  • 80 g miodu
  • 50 ml oleju kokosowego lub masła klarowanego 
  • 50 ml mleka kokosowego (napój, nie gęste w puszce)
  • 2 łyżki cynamonu 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • garść żurawiny lub rodzynek
  • szczypta soli
Dodatki:
  • Wiórki kokosowe
Sprzęt:
  • Miska
  • Blender lub widelec
  • Forma do ciasta (około 25x12 cm)

Wykonanie

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Banana rozgniatamy widelcem. Chyba, że mamy blender... wtedy możemy wszystkie składniki zblendować za jednym razem. Po rozgnieceniu banana dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do połączenia. 


Blachę smarujemy odrobiną oleju i obsypujemy wiórkami kokosowymi. 


Masę przekładamy do formy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 40-45 minut. 


Po zakończeniu pieczenia wyłączamy piekarnik, zostawiamy uchylone drzwiczki i ciasto do wystudzenia. 

Podawać można posypane wiórkami kokosowymi (ja osobiście uwielbiam :)).