Pieczarki z cukinią


Lato, sezon grillowy... niestety nie zawsze mamy możliwość rozpalenia grilla w ogródku. Do moich ulubionych potraw z grilla należą pieczarki faszerowane serkiem (do dziś jestem wdzięczna mojemu bratu za wprowadzenie ich do mojego jadłospisu :)). Takie pieczarki szczęśliwie można przygotować będąc w domu i tak oto - uzupełnione o cukinię pojawiły się w formie obiadowej.


Składniki

Danie:
  • Pieczarki,
  • Serek (np. kozi albo krowi chrzanowy)
  • Cukinia,
  • Łyżeczka oleju kokosowego,
  • Kilka łyżek startego parmezanu (można użyć innego dowolnego żółtego sera),
  • Garść świeżego szpinaku (do blanszowania),
  • Kilka listków bazylii
Sprzęt:
  • Patelnia grillowa
  • Zwykła patelnia
  • Mały rondelek
  • Deska
Wykonanie

Z pieczarek odcinamy ogonki. Kroimy je w drobną kostkę. Faszerujemy pieczarki serem i wierzch posypujemy parmezanem. Przekładamy pieczarki na rozgrzaną patelnię grillową i grillujemy do czasu zmięknięcia pieczarek. Ogonki pieczarek kroimy w kostkę i smażymy na patelni, robimy z nich a'la skwarki :).


Na koniec, na chwilę przykrywamy, aby parmezan się rozpuścił. 
Szpinak blanszujemy.

Cukinię kroimy w talarki skrapiamy oliwą z oliwek i smażymy na patelni z olejem kokosowym do czasu aż zmiękną.


Na talerzu układamy talarki cukinii i "posypujemy" je ogonkami pieczarek, posypujemy pieprzem i solą do smaku. Dodajemy blanszowany szpinak. Pieczarkę możemy udekorować listkiem bazylii i gotowe.