Szaleństwo bananowe trwa :). Tym razem propozycja bardziej śniadaniowa lub kolacyjna...Przepyszne placuchy, które można podawać ze świeżymi owocami. Są idealnie słodkie bez konieczności dodawania cukru, czy nawet polewania ich syropem.
Składniki
Masa:
- 200 g ugotowanej kaszy gryczanej nieprażonej (prażona też może być)
- 2 banany
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki kokosowej (może być też np. ryżowa)
- 2 łyżeczki cynamonu
- łyżeczka oleju kokosowego do smażenia (można pominąć jeżeli mamy dobrą patelnię teflonową)
Dodatki:
- Wiórki kokosowe
- Maliny
Sprzęt:
- Blender
- Miska
- Patelnia
Wykonanie
Kaszę, banany, jajka blendujemy na w miarę gładką masę. Następnie dodajemy mąkę i cynamon i mieszamy łyżką do połączenia składników.
Rozgrzewamy patelnię, jeżeli chcemy możemy natłuścić olejem kokosowym. Nakładamy placuszki i smażymy aż się zarumienią.
Możemy podawać ze świeżymi owocami, posypane wiórkami kokosowymi.