Placki gryczano-bananowe


Szaleństwo bananowe trwa :). Tym razem propozycja bardziej śniadaniowa lub kolacyjna...Przepyszne placuchy, które można podawać ze świeżymi owocami. Są idealnie słodkie bez konieczności dodawania cukru, czy nawet polewania ich syropem.


Składniki

Masa:

  • 200 g ugotowanej kaszy gryczanej nieprażonej (prażona też może być)
  • 2 banany
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki kokosowej (może być też np. ryżowa)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka oleju kokosowego do smażenia (można pominąć jeżeli mamy dobrą patelnię teflonową)

Dodatki:

  • Wiórki kokosowe
  • Maliny

Sprzęt:

  • Blender
  • Miska
  • Patelnia

Wykonanie

Kaszę, banany, jajka blendujemy na w miarę gładką masę. Następnie dodajemy mąkę i cynamon i mieszamy łyżką do połączenia składników. 


Rozgrzewamy patelnię, jeżeli chcemy możemy natłuścić olejem kokosowym. Nakładamy placuszki i smażymy aż się zarumienią.


Możemy podawać ze świeżymi owocami, posypane wiórkami kokosowymi.